12 Ekim 2014 Pazar

Kolesterol Kan Şekeri ve Tansiyona Dikkat

kan şekeri, tansiyon ve kolesterol

Sağlınız için kolesterol, kan şekeri ve tansiyon değerlerinizin belirli değerlerde olması gerekir. Bu nedenle, beslenmemize öncelikle dikkat etmeliyiz ki böylelikle kanımızdaki bu bileşiklerin değerlerini belirli bir aralıkta tutmamız kolaylaşır. Bunun için beslenme alıkanlığımızda yapacağımız küçük değişiklikler çok yardımcı olacaktır. Bu değişiklikler aynı zamanda cilt sağlığınız için de etkilidir






Kandaki Kolesterol Seviyesini Düşürmek için neler yapılabilir?


Yüksek kolesterol, kalp damar hastalıkları için büyük bir risk faktörüdür. İyi kolesterolünüz (HDL) 50 veya üzeri, kötü kolesterol (LDL) ise 100’ün altında olmalıdır. Eğer kolesterol değerleriniz bu değerlerle uyuşmuyorsa bir sağlık uzmanıyla görüşme işini ertelemeyin.  Bu arada elinizi çabuk tutmak için bazı önlemler almaktan da zarar gelmez. Kolesterol miktarı için tehlike arz eden dondurma, ve mayonez yerine sırasıyla dondurulmuş süzme yoğurt ve avokada dilimleri yiyebilirsiniz.

Dondurulmuş süzme yoğurdu dondurmaya tercih edin.


Sizde takdir edersiniz ki dondurma ‘yangında ilk feda edilecekler’ listesinde. Kolestrol varsa ‘kızgın kumlardan serin sulara atlamak’ yok. Aklınızda bulunsun: Yarım kap dondurmada 90 mg kolesterol bulunur. Bunun yerine yüzde iki yağ içeren donmuş süzme yoğurt kullanın. Hem istediğiniz yoğun ve kremamsı kıvamı elde etmiş hem de bu sağlıklı seçimi yaparak yalnızca 10 mg kolesterol tüketmiş olacaksınız.

Yiyeceklerinizi mayonez ile tatlandırmak yerine avokado dilimlerini tercih edin


Mayonez, sevdiğiniz birçok yiyecekte bulunabilir ancak barındırdığı yoğun kolesterol miktarını göz önünde bulundurarak daha sağlıklı bir alternatif düşünmenizde yarar var. Çözüm basit: Avokado dilimleri… En sevdiğiniz sandviçin içine koymayı deneyin. Hepsi 0 mg kolesterol. Üstelik de tadını da son derece güzel bulacağınızı garanti ediyorum.

Kan basıncınızı ya da tansiyonunuzu düşürmek için neler yapılabilir?


Yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, kronik böbrek hastalığı, felç gibi aniden oluşan hastalıklara neden olabilir. Böyle bir sıkıntınız varsa tuz kullanımınızı azaltarak tansiyonunuzu doğal yoldan kontrol altına alarar işe başlamalısınız.

Sarmısak ve baharat karışımları kullanarak tuzu azaltabilirsiniz


Tuzda bulunan sodyum ve klor yaşamınızı devam ettirmek için gerekli bir besin olabilir ancak fazla alındığında çok zararlı olabilir. Yemeğinize fazla tuz dökmek son derece zararlıdır. Çeyrek çay kaşığı tuzda 600 mg’dan fazla sodyum vardır ki bu da günlük önerilen dozun yaklaşık üçte birine tekabül eder. Bunun yerine sarmısak ve bitkileri kullanın. Aynı ölçüde bulunan sodyum miktarı 0 mg olacaktır.

Kırmızı pul biberli balzamik sirke soya sosunun yerini tutabilir


Yalnızca bir yemek kaşığı soya sosunda yaklaşık 920 mg sodyum vardır! Ona benzer asidik bir tat için bir yemek kaşığı balzamik sirkeyle, kırmızı pul biberi karıştırmayı deneyin. Bu seçenekle yemeğinize yalnızca 4 mg. Sodyum eklemiş olursunuz. Lezzet olarak da hiçbir kaybınız olmayacaktır. 

Tam buğday ekmeği parçaları kullanarak galeta unu tüketimini azaltabilirsiniz


Galeta ununun çok sağlıklı olduğu sanılır ancak yanıltıcı bir şekilde fazla tuz barındırır.  Hem de epey fazla! Bunun yerine, tam buğday ekmeği kırıntılarını deneyin. Çok daha az sodyum barındırmasının yanı sıra kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlayan bir besindir.

Kandaki Şeker Seviyesini Düşürmek için neler yapılabilir?


Açlık kan şekerinizi ölçmek körlüğe, kalp hastalıklarına, böbrek yetmezliğine, sinir problemlerine ve zayıf bağışıklık sistemine neden olabilecek bir kronik hastalık olan diyabet intimalinin önünü almaya yarar. 100’ün üzerine çıkan kan şekeri değeri prediyabet (gizli şeker) olarak kabul edilir ve tedavi yöntemleri için bir doktora başvurulması gerekir. Muhtelif önlem alınması en başta da diyet yapmak kan şekerinizi düzenlemenizde faydalı olacaktır.

 Şeker Yerine Stevia kullanablirsiniz


Şekerin zararlarını tekrar tekrar anlatmaya gerek olduğunu sanmıyorum. Artık onu haytınızdan çıkarma zamanınınz gelmiş olabilir. Yerine doğal bir tatlandırıcı olan steviayı deneyin. Stevia, şekerden 15 kat daha tatlıdır ve rakibinden farklı olarak şeker komasına neden olmaz. Çok tatlı olduğundan muhtemelen yarısı kadarını kullanacaksınız zaten. 

Salça Yerine Domatesin kendisini kullanın özellikle yaz aylarında


Birçok hazır domates salçasında fazla miktarda şeker vardır. Bu oran bir bardak salçada 14 grama kadar çıkabilir. Bunun yerine, ezilmiş bütün domatesler kullanarak konuyu halledebilirsiniz. Aynı şekilde konserve domatesler de salçaya oranla çok daha az (neredeyse yarı yarıya) şeker içerir.

Barbekü sos kullanmaktan ziyade arpa sirkesi kullanabilirsiniz


Barbekü sos, takım arkadaşı ketçap ve bunlara benzeyen bütün soslar şeker deposudur. Yalnızca iki yemek kaşığı barbekü sosla vücudunuza 22 gram şeker sokmuş olursunuz. Aynı keskin tadı elde edebilmek için şeker barındırmayan arpa sirkesini deneyin.

Bu pratik bilgilerle sağlığınızı koruyarak daha kaliteli bir yaşam sürebilir ve ilaç kullanmak zorunda kalma ihtimaliniz oldukça azalır. Günlük beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız bu ufak deişiklikler ve düzenlemeler ile daha sağlıklı bir hayata merhaba diyeceksiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bu yazıyı paylaşabilirsiniz

UA-56360518-1