2 Ocak 2016 Cumartesi

Elma ve Cilt Bakımı

elma ve elma sirkesinin yararları
Elma bol bulunan ve kolayca ulaşabileceğimiz bir meyve. Cilt bakımında etkili olan elma eski Çin tıbbında  ise ateş düşürücü ve akciğerleri rahatlatıcı bir etkisinin olduğu kabul edilmiştir. Buna ek olarak elma lifli yapısı nedeniyle bağırsakları rahatlatıcı bir etkiye de sahiptir. Eski Roma’da elma kabızlık giderici olarak kullanılmıştır. Bu faydalarına ek olarak elmanın cilde faydaları nelerdir?



Elmanın Cilt Bakımındaki Faydaları Nelerdir?






Kış mevsiminde bol miktarda tüketme fırsatı bulduğumuz elmanın cilt sağlığınız üzerinde de önemli etkileri vardır. Elmanın cilt üzerindeki etkilerini maddeler halinde sıralayacak olursak;
  • Elma cildinizin parlak ve daha canlı görünmesini sağlar.
  • Elma cildi nemlendirir ve yumuşatır
  • Elmanın yaşlanma karşıtı (antiaging) etkisi bulunur
  • Elma güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucudur
  • Elma sivilce ve cilt lekelerinin iyileşmesini sağlar
  • Elma bilinen iyi toniklerden biridir.
  • Elma göz çevresindeki şişkinliklere ve morluklara iyi gelir
  • Elma cilt kanseri gelişme riskini azaltır
  • Elma bol miktarda C Vitamini içerir
  • Elma Saç bakımında da etkilidir.
  • Elma saçın gelişimini sağlarak, uzun ve sağlıklı saçlara sahip olmanıza yol açar
  • Elma saç kaybını veya dökülmesini azaltır
  • Elma kepek oluşumunu da azaltır
Şimdi gelelim elamanın cilt sağlığı üzerine etkilerini sıraladığımız bu maddeleri daha detaylı bir şekilde incelemeye.

Elma cildinizin parlak ve daha canlı görünmesini sağlar.


Elmanın cildinizin daha parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Bunun en önemli nedeni elmanın lifler bakımından zengin olmasıdır. Elmanın içerdiği fitokimyasallar cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar böylelikle daha camlı bir cilt görünümü kazanırsınız.

Elma cildi nemlendirir ve yumuşatır


Elmanın, cilt sağlığındaki bir diğer etkisi de cildinizi nemlendirmesi vedaha yumuşak bir dokuya kavuşmanızı sağlamasıdır. Bu amaçla, bir dilim elmayı kesip yüzünüze sürebilirsinizBöylelikle cildinizdeki yağ üretimi dengelenecek ve yüzünüz nemlenecektir.

Elma maskesinin yaşlanma karşıtı (antiaging) etkisi


Elma maskesi ile mat görünümlü cildinizi tekrar canlı bir hale getirirken aynı zamanda cildinizdeki ince çizgilerden ve kırışıklıkları da azaltır. Bunun için bir elmayı rendeledikten sonra yüzünüze sürebilirsiniz ve 10 dakika kadar bekledikten sonra soğuk su ile yıkayın.

Elma güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucudur


Elmanın içerdiği kimyasallar güneşin zararlı ışınlarından da korunmanızı sağlar. Serinletici etkisi nedeniyle hafif güneş yanıkları elma kullanarak daha iyi hale getirilebilir. Bunun için; rendelenmiş bir elmayı, bir çay kaşığı gliserin ile karıştırın ve bu karışımı cildinize sürün. Yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra soğuk su ile yıkayın. Gliserin bulamazsanız elmayı dolapta bekletip soğumasını sağladıktan sonra uygulamayı yapabilirsiniz.

Elma sivilce ve cilt lekelerinin iyileşmesini sağlar


Elma ile sivilce ve cilt lekelerinden de kurtulabilirsiniz. Bunun için rendelenmiş bir elmayı süt ile karıştırın ve bunu yüzünüze uygulayın. Yaklaşık 5 dakika sonra durulayın.

Elma ve elma sirkesi bilinen iyi toniklerden biridir.


Elma ve elma sirkesi cildiniz için tonik özelliği görür. Elma sirkesiyle cilt gözeneklerinizde birikmiş olan ve zamanla sivilce oluşmasını sağlayan yağın temizlenmesi sağlanır. Elma suyu ayrıca cildin pH seviyelerini dengeler ve böylece cildin kendi yağlarının aşırı üretimine de engel olur. Bunun için yapmanız gereken bir parça pamuk üzerine elma sirkesi damlatıp yüzünüze uygulamaktır. Bir süre bekledikten sonra soğuk su ile durulayabilirsiniz. Tonik ile aynı etkiyi yaratacak olan elma sirkesi ile sivilcelerin ve aknelerin azaldığını sizde fark edeceksiniz.

Elma göz çevresindeki şişkinliklere ve morluklara iyi gelir


Göz altına koyacağınız elma dilimi koyu göz halkalarının ve şişmiş gözlerin düzelmesini sağlar. Elma dilimlerini göz altına yerleştirdikten sonra yaklaşık 10-20 dakika bekleyin ve ardından soğuk su ile durulayın.

Elma cilt kanseri gelişme riskini azaltır


Elmada bulunan A Vitamini cilt dokusunun yenilenmesinde etkilidir. Bunun sonucunda işlevsel bir cilt sahibi olursunuz. Elmada bulunan A vitamini ayrıca cilt kanserine yakalanma riskini azaltır. Günlük olarak tüketeceğiniz bir elma, günlük A Vitamini ihtiyacının kadınlarda %5 erkeklerde ise %4’ünü karşılar.

Elma bol miktarda C Vitamini içerir


Elma A vitaminin içermesine ek olarak aynı zamanda C-vitamini de içermektedir. Elma yediğinizde veya maske olarak uyguladığınızda vücuda alınan C-vitamini miktarı artar. C-vitaminide kollajenin biyosentezinde etkili bir moleküldür. C-vitamini azlığına bağlı olarak cilt dokusunda kollajen miktarı azalır ve cilt yaralarının iyileşmemesine daha da büyümesine neden olabilir. Bir büyük elmada yaklaşık 10,3 miligram C Vitamini bulunur ve bu da kadınların günlük ihtiyacının %14’ünü erkeklerin ise %11’ini karşılar.

Elmanın Saça Faydaları Nelerdir?


Elma saç bakımında da etkilidir. Elma cilt dostu olmasına ek olarak saç bakımı içinde oldukça etkilidir. Elmanın saçınıza ne gibi faydaları vardır?

Elma saçın gelişimini sağlarak, uzun ve sağlıklı saçlara sahip olmanıza yol açar.


Elmada vitaminlere ek olarak saç gelişimi için çok önemli olan biyotin bulunur. Saç dökülmesi ile mücadele eden kişilerin diyetlerine biotin eklemeleri tavsiye edilmektedir. Ayrıca saç dökülmesini engelleyen kozmetik ürünlerin içerisinde biyotin bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar, biotinin saç gelişimini desteklediği, saç teline güç ve dayanıklılık verdiğini göstermektedir.

Elma saç kaybını veya dökülmesini azaltır

Elma birçok kişinin sahip olmak istediği uzun ve parlak saçlara sahip olmanızı sağlayabilir. Bunun nedeni elmanın procynidin B-2 içermesidir. Procynidin B-2 saç gelişimini destekler, saçları kalınlaştırır ve kelliği önler. Elma, içeriğinde yer alan çözünür lifler, fenolik bileşenler, antioksidanlar ve vitaminler sayesinde saç kaybını önler. Günlük olarak tüketilen elma ayrıca saç dökülmesine de engel olur. Elmanın içerisinde yer alan antioksidanlar ise saç derisindeki dolaşımı hızlandırarak saçların gelişimini destekler.

Elma kepek oluşumunu da azaltır


Saç derisine elma suyu muamelesi yapmanız durumunda derinin pH dengesi korunacaktır. Böylelikle kepek oluşumu azalacaktır. Bunun için banyo sonunda saçınızı elma suyu ile yıkayın ve bir süre bekletin. Daha sonra ılık su ile durulayıp çıkın. Saçınızı kendi halinde kurumasını sağlayın. Bu uygulama ile kepek sorununuz çözülecek ve daha parlak bir saça sahip olacaksınız.

Elmanın sağlık üzerine diğer faydaları nelerdir?

Cilt sağlığı üzerine oldukça etkili olan elma aynı zamanda genel sağlık içinde tüketilmesi gereken bir meyvedir. Genel olarak baktığımızda elmanın kanser oluşumuna karşı koruyucu olduğu söylenmektedir.

Elma kolesterol düşürücü bir etkiye sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanmanızı azaltır ve enfeksiyon hastalıklarını daha kolay atlatmanızı sağlar.

Elmanın Alzheimer ve Parkinson hastalığını önleyebileceğine yönelik bilgiler bulunmaktadır. önlemeye yardımcı olur.

Akciğerlerin dostu olan elma, astıma karşı koruyucu özelliktedir.






Kaynaklar;

15 Health Benefits of Apples

Apples: Health Benefits, Nutritional Information

İlginizi çekebilecek diğer cilt bakımı yazıları


Yüzünüzdeki Kırışıklıklar Nasıl Azaltırsınız

Evde hazırlayabileceğiniz 7 yüz maskesi

At Kestanesi Kreminin Etkileri Nelerdir

Limon Suyunun Faydaları Nelerdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bu yazıyı paylaşabilirsiniz

UA-56360518-1